آخوند آنلاین

تراوشات فکری یه بنده خدا در باب دین ، سیاست ، فرهنگ و ...

آخوند آنلاین

تراوشات فکری یه بنده خدا در باب دین ، سیاست ، فرهنگ و ...

این وبلاگ متعلق به یه بنده خداییه که میخواد یه چیزایی بنویسه و منتشرش کنه ولی هم یه کمی می ترسه هم یه کمی امیدواره.
به هر حال می نویسه و از هیچ کسی هم نمی ترسه . چرا که اگر بخواد بترسه باید از عالم بترسه.پس نمی ترسه.
یا علی

۲ مطلب در مرداد ۱۳۹۴ ثبت شده است

باسمه تعالی

اخیرا برای چندمین بار جناب رییس جمهور محترم از کاسبان تحریم سخن به میان آورد که هرچند مطالعه مطلب کاسبان تحریم همین وبلاگ توصیه می شود ، اما لازم به ذکر است با بررسی سخنان ایشان معلوم می شود که بر اساس تقسیم استقرایی (1) منظور ایشان از سه دسته کلی خارج نیست :

1-    نمایندگان مجلس یا سیاسیون مخالف دولت در ماجرای هسته ای.

2-    مسببان تحریم

3-    افرادی که از تحریم ها استفاده کردند و اموال خود را بیشتر و بیشتر کردند.

دسته اول عمدتاً چهره هایی اصولگرا یا منتسب به جریان اصول گرایی هستند که یا به خاطر مسائل حزبی ، دولت از آنها جداست یا به خاطر انتقادات خود در مسائل هسته ای خصوصاً توافق متن ژنو ، بیانیه مطبوعاتی لوزان و جمع بندی مذاکرات و متن برجام و یا به خاطر دیگر مسائل مورد غضب دولت و دولتمردان واقع شده اند .

مسببان تحریم هم دارای دو صورت است:

الف) کشورهای اروپایی و امریکایی هستند که این تحریم های ظالمانه را بر مردم شریف ایران تحمیل کردند .

ب) افرادی که در دوران دولت گذشته ، خواهان تحریم ایران بوده و تلاش خود را برای ایجاد یا تشدید تحریم ها می کرده اند تا به هدف خود برسند که در مقاله کاسبان تحریم به آنها مستنداً اشاره شده است.ممکن است افرادی دولتمردان یا افراد با سِمَت در دوران گذشته را مسببان تحریم بدانند که به حکم قطعی عقل ، هیچ انسان عاقلی نمی تواند قبول کند که سیاستمداری به خاطر به دست آوردن ثروت ، آینده سیاسی و قدرت خود را نابود کند ؛ چرا که در گذشته ثابت شده است که هرجا قدرت هست ، ثروت به دنبال آن آمده است . لذا تلاش بر بقاء در قدرت کردند که به تبع آن ثروت هم به جیب آنها سرازیر شد ؛ زیرا همان افراد با قدرت خود به ثروت هنگفتی رسیدند و البته شخصیت خود را خراب نکردند و حاکمیت خود بر پست های کلیدی را تا دوران طولانی تضمین کردند. به عبارت دیگر ، متصور است که کسی در قدرت به ثروتی هم برسد اما هیچ انسان عاقلی برای ثروتمند شدن ، اعتبار سیاسی و آینده شغلی خود را نابود نمی کند ؛ لذا با احتیاط عمل می کند تا راه بازگشت به گمان خود داشته باشد. به همین خاطر اگر کسی بگوید مسئولین دولت گذشته عاملان تحریم هستند ، باید با قاطعیت گفت خواست ملت ایران برای برخورداری از صنعت هسته ای ، پیشرفت علمی و مقابله با مستکبران عالم این موارد را موجب شد و البته معروف است که هرکه طاوس خواهد جور هندوستان کشد ؛ اما افرادی نیز یافت می شدند که با رایزنی به دنبال تشدید تحریم ها بودند و جالب اینجاست که این افراد از زمان دولت سازندگی تا دولت نهم بر سر پست های کلیدی بودند ولی دستشان از زمان مذکور از بیت المال قطع شد .

دسته سوم نیز اشخاص سودجویی هستند که چه قبل از تحریم ها و چه بعد از آن ، به سوداگری خود می پرداخته اند و در همه ی دولت ها و زمان ها حضور داشته اند . این افراد سرمایه دارانی هستند که از زمان های دور اموال خود را گسترش داده و در زمان فعلی ، چنین تجارتی را پیشه ی خود کرده اند. این افراد یا فقط در بحث مالی سود کرده اند یا علاوه بر سود مالی ، از نظر سیاسی هم دارای جایگاه شده اند.

بررسی منطقی صور فوق ما را به این رهنمون می کند که منظور جناب دکتر روحانی گروه سوم هستند اما رسانه ها و روزنامه های زنجیره ای دولت و همچنین رفتار رییس جمهور به ما می فهمانند که منظورشان به خصوص ، طبقه سوم نیست ؛ اما دسته دوم (مسببان داخلی) نیز به خاطر وابستگی های حزبی و فکری از زمره ی کاسبان مورد نظر مورد نظر آقای روحانی خارج است چرا که همان افراد نیز دیگران را به این اتهام می کنند . صورت دوم از این دسته (مسببان خارجی) نیز بسیار بعید است مورد نظر بلشند چرا که روی سخن این بزرگواران به اشخاص داخلی است نه کشور یا اشخاص حقیقی و حقوقی خارجی.

تنها صورت موجود و قابل تصوری که باقی می ماند ، گروه اول هستند که عمدتاً در ماجرای هسته ای و عملکرد دولت در ان حوزه منتقد دولت هستند . لازم به ذکر است جناب روحانی در مراسم تنفیذ خود فرمودند : به خدا پناه می برم از بستن دهان منتقدان و رقیبان. اما در حال حاضر تبلیغاتی بودن آن سخن بسیار واضح است چرا که تنها روزنامه ها و خبرگزاری هایی توقیف شده یا تذکر گرفته اند که جزء منتقدان دولت بوده اند و حتی جناب آقای جنتی وزیر محترم ارشاد فرمودند : برخی مطیوعات و رسانه ها با بودجه دولتی روزانه علیه دولت قلم می زنند . بنابراین انتظار داریم دولت که مطبوعاتی که با دولت همراهی دارند ، کمک کند.

با کنار هم گذاشتن پازل حرکت دولت در این موضوع ، واقعیات و نیات ایشان نیز مشخص می شود که شاید در آینده به آن اشاره ای داشته باشم.

اما در مسأله کاسبان تحریم و اشخاص مورد نظر رییس جمهور ، ایشان باید به وضوح مشخص کنند که کدام دسته منظور ایشان است . اگر منتقدان منظور ایشان باشد ، به قطع می دانند علاوه بر اینکه نفع مالی شخصی یا گروهی نصیب آنها نشده و از صاحبان ثروت و سرمایه محسوب نمی شوند ، از نظر سیاسی هم به خاطر وجود تحریم ها کمی از سیاست فاصله گرفته اند و دولت فعلی توانسته فقط به خاطر تحریم ها جای آنها را بگیرد. اما اگر منظورشان مسببان داخلی تحریم باشد ، که باید به حامیان و هم حزبی های خود این تذکرات را بدهند . اگر مسببان خارجی تحریم هم مورد نظرشان باشد که بسیار بعید است ، این سخنان با عملکرد آنها متناسب و منطقی نیست . اما اگر منظورشان دسته سوم مورد نظر ایشان باشد ، باید به جای شعار دادن هرچه سریع تر دست آنها را از مراکز قدرت قطع کرده و افراد مورد نظر را به قوه قضاییه معرفی کنند ؛ لذا بهتر است ایشان از مبهم گویی در تریبون های رسمی خودداری کنند و مصداق سخنان خود را به درستی مشخص کنند تا رسانه های زنجیره ای و حامی دولت از مصداق تراشی و کنایه زنی به افراد خودداری کنند ؛ زیرا این عمل جدا از اشکال شرعی ، با اخلاق سیاسی و رسانه ای که بعضی از رسانه های خارجی هم به آنها پایبند هستند ، در تضاد است .


 (1) در تقسیم استقرائی تقسیم به گونه‌ای است که به لحاظ عقلی وجود اقسام دیگر منتفی نیست، لیکن تنها اقسامی ذکر می‌شوند که در پی‌ جستجو به دست آمده اند.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ مرداد ۹۴ ، ۱۱:۴۶
علی معینی

باسمه تعالی

قدرت در اصطلاح علوم سیاسی و طبق تعریف ماکس وبر ، امکان خاص یک عامل (فرد در گروه) به خاطر داشتن موفقیت در روابط اجتماعی است که بتواند گذشته از پایه اتکا این امکان خاص اراده خود را با وجود مقاومت به کار بندد . منابع محسوس قدرت عبارتند از جغرافیا ، وسعت سرزمین ، منابع ملی ، توان اقتصادی ، توان نظامی و جمعیت(1). با توجه به مولفه های مذکور ، این منابع ، مانع تهدید شدن توسط دیگری را فراهم می کند ؛ زیرا طبق حکم عقل ، تهدید کردن شخصیت ها ، علاوه بر ایجاد مسئولیت حقوقی ، امکان درگیری را بین طرفین نیز تشدید می کند .

در این میان وظیفه ای مهم بر گردن تهدید شونده است که آن ، جواب قاطع به تهدید است . اگر این مسئولیت به خوبی انجام نشود ، موجبات سست شدن جایگاه او فراهم و هر شخصیتی به خود اجازه تهدید او را می دهد .

در دنیای فعلی و به واسطه مسأله هسته ای ، جمهوری اسلامی ایران به کرات توسط امریکا مورد تهدید واقع شده است . در مقایسه زمان مذاکره مستقیم ایران و امریکا و عدم مذاکره ، باید متذکر شد که دفعات این تهدیدات در مذاکرات بسیار بیشتر از گذشته بوده است . با بررسی منطقی موضوع ، قابل فهم بودن تهدید در صورت عدم مذاکره به خوبی قابل دریافت است چرا که دشمن در صدد آوردن حریف به میز مذاکره و کوتاه آمدن اوست اما وجود این شرایط در صورت وجود گفتگو ، از حالت منطقی بودن خارج است ؛ زیرا از مذاکره در سایه تهدید می شود که طبق کنوانسیون 1969 وین ، موجب بطلان معاهده می شود .

الغرض ، رفتار مسئولین جمهوری اسلامی ایران در دو سال گذشته عرصه را برای دشمنان به حدی باز گذاشته که بی امان ایالات متحده ، مشغول تهدید ایران بوده است و جواب قاطعی نیز وجود نداشته است .

بر اساس روانشناسی شخصیت ها ، وزیر امور خارجه ایران ثابت کرده است انسانی نیست که به آسانی در مقابل دشمنان عصبانی شود و تهدیدات آنها را جواب دهد . به همین خاطر مسأله جوابگویی آقای ظریف نسبت به تهدید در مذاکرات که گفته بود هرگز یک ایرانی را تهدید نکنید ، سر و صدای زیادی را در رسانه های زنجیره ای به پا کرد ؛ گویی جواب قاطعی داده شده است . این مسأله همانطور که ذکر شد ناشی از برخورد انفعالی ایشان و دولت در مقابل تهدیدات دشمن بوده است .

این روش موازنه با حریف ، آش را به قدری شور کرد که کشورها و رژیم هایی فاسد و یا ناچیز مثل عربستان یا جیبوتیِ 800 هزار نفری نیز اقدام به تهدید ایران کردند و باز دستگاه وزارت خارجه بر اساس منویات خود ، سکوت گوش خراش خود را ادامه داد .

اخیراً نیز با تهدید شدن مجدد جمهوری اسلامی ایران توسط مسئولین امریکایی بعد از جمع بندی مذاکرات در وین ، انتظار برخورد جدی رییس دستگاه وزارت خارجه با سخنان جان کری می رفت که گفته بود : اگر ضروری باشد او(رییس جمهور امریکا) از نیروی نظامی استفاده خواهد کرد. به تیم ایرانی گفتم که شعار مرگ بر آمریکا نه تنها کمک‌کننده نیست، بلکه کاملا احمقانه است.(2)

اما جناب آقای ظریف در جواب این سخنان گفت : متاسفانه امروز نیز وزیر خارجه آمریکا یک‌بار دیگر از طناب پوسیده "توان آمریکا برای استفاده از نیروی نظامی" سخن گفت. آقای کری به خوبی می‌داند که در طول مذاکرات بی‌فایده بودن این تهدیدات توخالی علیه ملت ایران و مقاومت مردم ایران در برابر این‌گونه اقدامات را بارها شنیده است. علاوه بر اینکه این حرف‌ها مربوط به قرن گذشته است و امروز مخالف قواعد آمره حقوق بین‌الملل است، بلکه حتی خود ایشان و دیگر مقامات آمریکایی نیز بارها اذعان کرده‌اند که این تهدیدها هیچ تاثیری در اراده مردم ایران نداشته و وضعیت را به ضرر آنها تغییر خواهد داد. لذا بهتر است آمریکایی‌ها عادت دیرینه خود را فراموش کنند و زبان تهدید و تحریم علیه این مردم بزرگ را یک‌بار و برای همیشه کنار بگذارند و بی‌جهت مصداق این مصرع معروف حافظ نشوند که "عرض خود می‌بری و زحمت ما می‌داری!"(3)

دو نکته در اینجا حائز اهمیت می باشد .اولی مساوی بودن جواب آقای ظریف به تهدید جان کری است که نا گفته پیداست این دو ادبیات متفاوت است چرا که طرف امریکایی از تهدید نظامی سخن می گوید ولی طرف ایرانی از تعلق این سخنان به قرن گذشته و بهتر بودن کنار گذاشتن این عادت امریکایی و ...

چه خوب بود همانطوری که جواب آقای کوچک زاده که نماینده مجلس و دلسوزنظام  است را محکم داد و گفت شما بی جا می کنی که ... (4) نسبت به دشمن جمهوری اسلامی هم همین واکنش را نشان می داد نه اینکه جوابی در این حد منفعلانه بدهد . و ای کاش به جای اشاره به عادت امریکایی ، اشاره به رفتار قرون وسطایی او می کرد و نحقیر دشمن را پیش رو می گرفت .

در مورد دوم هم باید متذکر شد که اگر آقای ظریف در مذاکرات جواب احمقانه خوانده شدن شعار مرگ بر امریکا را داده است که حرفی نیست و باید در جوابیه خود به آن اشاره می کردند اما اگر در جواب سکوت کرده باشند ، باید تجدید نظر جدی در برخورد خود کنند ؛ چرا که دشمن ایدئولوژی دولت متبوعشان که خادم آن هستند را به سخره گرفته و شما ...

با توجه به موارد مذکور فهم کلام دکتر روحانی ، رییس جمهور محترم بسیار آسان می شود که گفتند : این توافق همچنین این پیام زیبا را به همراه داشت که دیگر یک ایرانی را تهدید نکنیم (5) ؛ چرا که آثار آن هر روز روشن تر می شود .

(1) مبانی علم سیاست ، عبدالحمان عالم

(2)http://www.mashreghnews.ir/fa/news/444423/%DA%A9%D8%B1%DB%8C%D8%A8%D9%87-%D8%AA%DB%8C%D9%85-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C-%DA%AF%D9%81%D8%AA%D9%85-%D8%B4%D8%B9%D8%A7%D8%B1-%D9%85%D8%B1%DA%AF-%D8%A8%D8%B1-%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7-%D8%A7%D8%AD%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D8%AA

(3)   http://aftabnews.ir/fa/news/309823/%D9%BE%D8%A7%D8%B3%D8%AE-%D8%B8%D8%B1%DB%8C%D9%81-%D8%A8%D9%87-%D8%AC%D8%A7%D9%86%E2%80%8C%DA%A9%D8%B1%DB%8C-%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7%DB%8C%DB%8C%E2%80%8C%D9%87%D8%A7-%D8%B2%D8%A8%D8%A7%D9%86-%D8%AA%D9%87%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%D9%88-%D8%AA%D8%AD%D8%B1%DB%8C%D9%85-%D8%B9%D9%84%DB%8C%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%A7-%DA%A9%D9%86%D8%A7%D8%B1-%D8%A8%DA%AF%D8%B0%D8%A7%D8%B1%D9%86%D8%AF

(4) http://alef.ir/vdcgxx9xyak9uu4.rpra.html?272729

(5)http://www.parsine.com/fa/news/247719/%D8%B1%D9%88%D8%AD%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D9%87%D8%B1%DA%AF%D8%B2-%D9%86%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%DB%8C%DA%A9-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B1%D8%A7-%D8%AA%D9%87%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%DA%A9%D8%B1%D8%AF

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۴ مرداد ۹۴ ، ۱۱:۱۹
علی معینی